Ayın Karanlık Yüzü
“Ayın karanlık yüzü” Aslında bu tabir yanlıştır, bilimsel makalelerde ve yazılarda böyle bir tabir yer almaz. Bu ufo ve uzaylı teorisyenlerinin kullandığı ve günümüzde araştırılmamışsa genel popülerlikten gelme bir kullanım biçimidir. Ayın karanlık bir yüzü falan yoktur aslında, sadece biz ayın sürekli olarak aynı tarafını gördüğümüz için diğer tarafına karanlık denildi.
Biraz şaşırtıcı ve ilk başta kulağa imkansız gelse de evet her zaman ayın tek bir yüzünü göreceğiz. Bunun nedeni basit matematikte yatıyor. Ay kendi ekseni etrafından dönerken aynı zamanda Dünya’nın ekseni etrafında dönüyor. Unutmamız gereken bir diğer parametre ise Dünyanın da aynı zamanda kendi ekseni etrafında döndüğü.
Ay kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yaklaşık 27 günde tamamlar. Dünya etrafındaki dönüşünü ise yine 27 günde tamamlar. Böylelikle ayın her zaman tek tarafını görmüş oluyoruz. Ay hem kendi ekseni etrafına hem de Dünyamızın etrafında döndüğü için her alanı güneş alıyor, böylelikle ayın karanlık yüzü diyebileceğimiz bir alanı bulunmuyor.
Bilim adamlarınca yapılan çalışmada Ay toprağında bitki yetiştirildi. İlgili makale için tıklayın.
Ayın Göremediğimiz Tarafı
1959 yılında Sovyetler Birliğinin Ay’a gönderdiği Luna 3 uzay aracıyla ilk defa ayın diğer yüzünü görmüş olduk. Görüntülerin kalitesi fazla iyi olmasa da ufo teorisyenlerinin ve ayda uzaylıların olduğunu iddia eden bir takım insanların teorilerini çürütecek kadar anlaşılır görüntülerdi bunlar.
1965 yılında yine Sovyetler Birliği tarafından asıl amacı Mars’a gitmek olan Zond 3 adlı uzay aracı Ay’ın etrafında dolaşırken ayın göremediğimiz yüzünü fotoğraflamayı başardı. Bu sefer görüntüler daha net ve anlaşılırdı.
Daha sonra NASA tarafından aya gönderilen keşif araçlarıyla da ayı daha net görebildik ve diğer göremediğimiz yüzüne dair daha fazla bilgi edinebildik. Fotoğraflardan anlayacağımız üzere ayın göremediğimiz yüzü, gördüğümüze nazaran biraz farklı. Bunun nedeni Ay’ın görebildiğimiz yüzeyine oldukça büyük bir göktaşının çarpması sonucu ayın iç yüzeyinde bulunan lavlar yüzeye çıkarak daha koyu renkli ve sert bir zemin oluşturmasında yatıyor.
Ay Nasıl Oluştu ?
Günümüzden yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Thea adındaki bir ön-gezegen dünyaya çarparak, gezegenimizden oldukça büyük parçaların kopmasına sebep oldu. Zamanla ve kütle çekim kuvvetinin etkisiyle bu parçalar birleşerek uydumuz olan Ay’ı meydana getirdi.
Kısaca Dünya Neden Döner? – Dünya Yavaşlıyor mu? makalemize göz atmayı unutmayın.
1 Yorum
After research a few of the blog posts on your website now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will be checking back soon. Pls check out my site as nicely and let me know what you think.