Çok Okunanlar
    Robert Boyle Kimdir? – Robert Boyle Kimyaya Katkıları

    Robert Boyle Kimdir? – Robert Boyle Kimyaya Katkıları

    12 Mayıs 2023
    Ölümsüzlük Mümkün Mü? – İnsanlar Ölümsüz Olabilir Mi?

    Ölümsüzlük Mümkün Mü? – İnsanlar Ölümsüz Olabilir Mi?

    12 Mayıs 2023
    Optik Bilimi Nedir? – Optik Biliminin Kurucusu ve Tarihi

    Optik Bilimi Nedir? – Optik Biliminin Kurucusu Ve Tarihi

    12 Mayıs 2023
    Facebook Twitter Instagram Pinterest Telegram Flickr
    • Hakkımızda
    • Arşiv Dosyaları
    • Yazarlarımız
    • Yayın İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    Facebook Twitter Instagram Pinterest Telegram Flickr
    Bilim ve UzayBilim ve Uzay
    • Anasayfa
    • Bilim
    • Uzay
    • Şahsiyetler
    • Teknoloji
    • Teoriler
    • İnsanlığın Serüveni
    Bilim ve UzayBilim ve Uzay
    Anasayfa»Şahsiyetler»Edmond Halley Kimdir? – Edmond Halley Ve Buluşları
    Şahsiyetler

    Edmond Halley Kimdir? – Edmond Halley Ve Buluşları

    Halil MartinovicBy Halil Martinovic12 Mayıs 2023Güncelleme:12 Mayıs 20231 Yorum5 dk Okuma Süresi129 Görüntülenme
    Edmond Halley Kimdir? – Edmond Halley ve Buluşları
    Edmond Halley Kimdir? – Edmond Halley ve Buluşları
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Tumblr Telegram WhatsApp

    İçindekiler

    • 1 Edmond Halley Kimdir? – Edmond Halley ve Buluşları
      • 1.1 Halley’in Hayatı
      • 1.2 Edmond Halley ve Buluşları
    • 2 Edmond Halley ve Halley Kuyruklu Yıldızı
    • 3 Edmond Halley, Isaac Newton ve Principia
    • 4 Sıkça Sorulan Sorular
      • 4.1 Edmond Halley neyi buldu?
      • 4.2 Halley kuyruklu yıldızı nasıl keşfedildi?
    • 5 Sonuç

    Edmond Halley Kimdir? – Edmond Halley ve Buluşları

    Edmond Halley temelde gökbilimci, jeofizikçi, matematikçi, fizikçi, meteorolog ve mucit olsa da neredeyse hepimiz onun Halley Kuyruklu yıldızını keşfetmiş ve ona adını vermiş olarak biliyoruz. Fakat o bunlardan daha fazlasıydı. 85 yıllık bir yaşama onlarca hikaye ve başarı sığdıran Halley aynı zamanda dönemindeki önemli bilim insanları ile sıkı ilişkiler kurmuş ve İsaac Newton’un Principia’sını yazması konusunda ikna etmiş birisidir. Belki de o olmasaydı, İsaac Newton asla öyle bir şaheseri yazmayacak veyahut yayınlamayacaktı. Kendisi üstün başarıları ve zekası nedeniyle İngiliz Eğitim dünyasında oldukça yüksek mertebelere çıkmış ve rol oynamış birisidir.

    Her ne kadar Oxford’u, uzayı incelemek uğruna yarıda bıraksa da gelecek onun Oxford Üniversitesinde geometri profesörlüğüne getirecekti. Bununla da yetinmeyecek “Kraliyet Astronomu” mertebesine kadar uzanan uzun bir hayat onu bekleyecekti.

    Edmond yaşamı boyunca bilim uğruna çok şey yaptı. 85 yıllık yaşamı boyunca neredeyse hiçbir zaman durmadı. Daha çok küçük yaşlarda başlayan matematik sevdası onu belki de hayal edemediği kadar uzaklara götürecekti.

    Halley’in Hayatı

    Edmond Halley
    Edmond Halley

    Halley, Londra Haggerston’da 1656 yılında dünyaya geldi. İsmini babasından aldı, babası döneminin zengin kesimindendi. Halley çok küçük yaşlarından beri matematiği ilgi duyuyordu. 17 yaşındayken Oxford’taki, The Queens Collage’e girdi. Bu yaşlarında bile güneş sistemi ve güneş lekeleri hakkında makaleler yayımladı. Merkür tutulmasını gözlemledi ve bu konu hakkında çalışmalar gerçekleştirdi.

    1676 yılında Oxford’u bıraktı ve Güney yarım küredeki yıldızları izlemek adına Atlas Okyanusundaki, St. Helena’ya gitti. Burada 2 yıl kaldı, 1678 yılında İngiltere’ye geri döndü. 1679 yılında 341 Güney yıldızlarını içeren son derece ayrıntılı bir makale yayımladı. Bu onun oldukça fazla ünlenmesine neden oldu. Hatta durum öyle bir yere geldi ki bazı araştırmacılar onu Tycho Brahe ile karşılaştırdı.

    Mary Tooke ile 1682’de evlendi, İslongton’a taşındı. Burada ayı gözlemleyerek ve yer çekimini inceleyerek vaktini geçirdi. Yer çekimi konusu oldukça kafasını kurcalıyordu artık neredeyse bütün vaktini buna harcamaya başlamıştı. Bu konuyu görüşmek üzerine İsaac Newton ile buluştu ve meşhur Principia için finansman ve psikolojik destek sağladı.

    Edmond Halley ve Buluşları

    1686’da ikinci bölümü paylaşarak Alize Rüzgarları ve Muson yağmurlarını konu aldı. Bu yazısında aynı zamanda bunları ayrıntılı bir şekilde işleyen ve gösteren bir harita da yer alıyordu. Bu yazıları ve haritaları bilgiyi görselleştirmek alanına oldukça katkı sağladı.

    Evren, uzay veya yer çekimi onu durduramadı, oda 1690 yılında su altı çalışmaları için penceresi bulunan, uzun süre su altında kalabilen bir araç tasarladı. 1693’te Breslau’nun ölüm kayıtlarını analiz ederek bir makale yayımladı. Bu İngiltere hükümeti için oldukça güzel bir gelişmeydi.

    1698 yılında dünyanın manyetizmasını tam olarak saptamak adına HMS Pamore adlı geminin kaptanlığına getirildi. 2 yıl süren görevini başarılı bir şekilde tamamlayarak Pusula Sapmasının Genel Haritası adlı kitabını yayımladı.

    Ona verilen bu görevi de tamamladıktan sonra 1701 yılında Oxford’a geometri profesörlüğüne getirildi. 1710 yılında isinde fahri doktora unvanı aldı.

    1716 yılında Venüs’ün Güneşin önünden geçme süresini herhangi bir sapma olmadan hesapladı. 1718 yılında sabit olarak bilinen yıldızların aslında sabit olmadığını kanıtladı.

    1720 yılında John Flamsteed’in varisi olarak “Kraliyet Astronomu” olarak atandı ölümüne kadar bu unvan ile yaşadı. 1742’ de ise öldü.

    Astronomi Nedir? başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

    Edmond Halley ve Halley Kuyruklu Yıldızı

    Halley Kuyruklu Yıldızı
    Halley Kuyruklu Yıldızı

    Sanılanın aksine Edmond adını alan Halley Kuyruklu Yıldızını keşfetmemişti. 1456, 1531 ve 1607 görülen gök taşlarının farklı değil aynı göktaşını olduğunu saptamış ve her 75 yılda bir geri döneceğini hesaplamıştır.Nitekim öyle de oldu 1758’te dönen Kuyruklu Yıldız o tarihten itibaren Halley Kuyruklu Yıldızı olarak tanınmaya başlandı. Ne yazık ki o bundan 16 yıl önce ölmüştü.

    Kuyruklu Yıldızlar hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

    Edmond Halley, Isaac Newton ve Principia

    Kepler’in Gezegensel Hareket Yasaları kanunu Edmond’ı bir hayli yıpratıyordu. Bu konu üzerine Cambridge Üniversitesindeki İsaac Newton ile buluştu, Newton bu konuyu hesapladığını ve çözdüğünü fakat hesaplamayı kayıp ettiğini ve bulamadığını Edmond’a söyledi. Zaten, Newton’un bunu yayımlamak gibi bir amacı yoktu. Edmond bu konuda çok ısrarcı bir tavır sergileyerek onu ikna etmeyi başardı. Newton 2 yıl içerisinde hesaplamayı tekrar yaptı ve o meşhur “Philosophiae Naturalis Principia Mathematicayı” 1687 yılında yayımladı.

    Kitabı yazması adına Edmond tüm basım masraflarını karşıladı ve Newton’ın diğer bilim adamlarıyla olan münasebetine bir nebze de olsa son verdi. Edmond’ın bu hareketi bazı kişiler tarafından bilime yaptığı en büyük katkı olarak bilinmektedir.

    Öjeni Nedir? başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Edmond Halley neyi buldu?

    85 yıllık ömrüne pek çok buluş sığdıran Edmond Halley’in en önemli buluşları; Venüs’ün, Güneş’in önünden geçme süresini sapma olmadan hesapladı. Sabit olarak bilinen yıldızların sabit olmadığını kanıtladı. Bu başarıları sayesinde Kraliyet Astronomu ünvanı aldı.

    Halley kuyruklu yıldızı nasıl keşfedildi?

    Edmond Halley’in yaptığı matematik hesapları sonucu Güneş’in yörüngesindeki Kuyruklu Yıldızların her 75 yılda bir geri döneceğini hesaplayarak, bu taşların farklı taşlar değil aynı göktaşı olduğunu kanıtlamıştır.

    Sonuç

    Sonuç olarak, Edmond Halley, 17. yüzyılın önemli bir İngiliz astronomu, matematikçi ve denizciydi. Halley, en önemli keşiflerinden biri olan Halley Kuyruklu Yıldızı’nı tanımlamasıyla tanınır. Ayrıca, yön bulma teknikleri için kullanılan deniz haritalarının ve günlük tablolarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Halley ayrıca, yaşamı boyunca yaptığı gözlemlerle Güneş Sistemi’nin yapısını daha iyi anlamamıza yardımcı olmuştur. Edmond Halley, bilimsel çalışmaları ve keşifleriyle günümüzde de takdir edilen önemli bir bilim insanıdır.

    .

    5/5 - (1 vote)
    edmond halley halley kuyruklu yıldızı isaac newton kraliyet astronomu şahsiyetler
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram WhatsApp
    Önceki YazıGüneş Sistemi Nedir? – Gezegenler ve Asteroit Kuşağı
    Sonraki Yazı Her Şeyin Teorisi: Evrenin Gizemli Yapısı
    Avatar of Halil Martinovic
    Halil Martinovic
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • Tumblr
    • LinkedIn

    Yaklaşık 2 yıldır bilimuzay.com web sitesinde yazarlık yapmaktayım. Site şahsıma ait olup tüm sorumluluk benim üzerimdedir. Bilim ve uzay konularındaki merakımı gidermek adına açtığım web sitesinde düzenli olarak içerik eklemeye ve yayınlamaya çalışıyorum

    İlginizi Çekebilir

    Oppenheimer Kimdir – Atom Bombasını Bulan Adam
    Şahsiyetler

    Oppenheimer Kimdir – Atom Bombasını Bulan Adam

    By Halil Martinovic12 Mayıs 2023116 Görüntülenme
    Ludwig Boltzmann
    Şahsiyetler

    Ludwig Boltzmann Kimdir? – Entropi Teorisi Ve Termodinamiğe Katkıları

    By Halil Martinovic12 Mayıs 20238 Görüntülenme
    Sadi Carnot Kimdir? – Termodinamiğin Babası
    Şahsiyetler

    Sadi Carnot Kimdir? – Termodinamiğin Babası

    By Halil Martinovic12 Mayıs 20237 Görüntülenme
    Yorumları Görüntüle

    1 Yorum

    1. Avatar of Berataydin
      Berataydin - 12 Mayıs 2023 23:45

      Edmond Halley Bütün her şeyini şu anda Öğrenmiş oldum kimdir nedir gerçekten değerli bir bilgi buluşları çok önemli bence beklediğimin üzerinde bir bilgi çok yardımcı oldu bana Teşekkür ederim

      Cevapla

    Yorum yaz İptal Et

    Çok Okunanlar
    Robert Boyle Kimdir? – Robert Boyle Kimyaya Katkıları Şahsiyetler

    Robert Boyle Kimdir? – Robert Boyle Kimyaya Katkıları

    By Halil Martinovic12 Mayıs 20236 dk Okuma Süresi
    Ölümsüzlük Mümkün Mü? – İnsanlar Ölümsüz Olabilir Mi?

    Ölümsüzlük Mümkün Mü? – İnsanlar Ölümsüz Olabilir Mi?

    12 Mayıs 2023
    Optik Bilimi Nedir? – Optik Biliminin Kurucusu ve Tarihi

    Optik Bilimi Nedir? – Optik Biliminin Kurucusu Ve Tarihi

    12 Mayıs 2023
    Edmond Halley Kimdir? – Edmond Halley ve Buluşları

    Edmond Halley Kimdir? – Edmond Halley Ve Buluşları

    12 Mayıs 2023
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Telegram
    Son Eklenenler
    Oppenheimer Kimdir – Atom Bombasını Bulan Adam

    Oppenheimer Kimdir – Atom Bombasını Bulan Adam

    By Halil Martinovic12 Mayıs 2023
    Öjeni Nedir? – Toplumsal Üstün Irk

    Öjeni Nedir? – Toplumsal Üstün Irk

    By Halil Martinovic12 Mayıs 2023
    Dejavu Ne Demek? – Dejavu Nedir, Neden Olur?

    Dejavu Ne Demek? – Dejavu Nedir, Neden Olur? 

    By Halil Martinovic12 Mayıs 2023
    Her Şeyin Teorisi: Evrenin Gizemli Yapısı

    Her Şeyin Teorisi: Evrenin Gizemli Yapısı

    By Halil Martinovic12 Mayıs 2023
    Linkler
    letterbox demilked turkcell reedsy coub github unsplah
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Bilim ve Uzay, 2022 yılında kurulan temelde genç ve araştırmacı insanlara kaynak olması adına oluşturulan öğrenim platformudur. Amacımız okullarda öğretilen bilim, matematik, fizik vb. derslerin insanlar tarafından çok zor olarak değil aksine eğlenceli ve bir o kadar da merak uyandıran disiplinler olduğunu hikayeler yoluyla aktarmaktır.

    Bunu işleme yolumuz hikayelerde fazla derine inmeden neler öğrenilebileceğini göstermektedir.

    Email: iletişim@bilimuzay.com

    Facebook Twitter Instagram Pinterest Tumblr LinkedIn Telegram Flickr
    Son Eklenenler
    Oppenheimer Kimdir – Atom Bombasını Bulan Adam

    Oppenheimer Kimdir – Atom Bombasını Bulan Adam

    12 Mayıs 2023
    Öjeni Nedir? – Toplumsal Üstün Irk

    Öjeni Nedir? – Toplumsal Üstün Irk

    12 Mayıs 2023
    Dejavu Ne Demek? – Dejavu Nedir, Neden Olur?

    Dejavu Ne Demek? – Dejavu Nedir, Neden Olur? 

    12 Mayıs 2023
    Linkler
    paslanmaz çelik beykoz
    © 2023 - Bilim ve Uzay | All Rights Reserved | Tüm Hakları Saklıdır

    Designed by martinOvic
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Yayın İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.