İçindekiler
Hubble Uzay Teleskobu Nedir? – Hubble Ne İşe Yarar?
Hubble Uzay Teleskobu oldukça güzel ve ilgi çekici bir hikayesi bulunmakta. Evreni daha iyi anlamımızı ve görmemizi sağlayan bu uzaydaki gözlemevi bize daha uzaktaki galaksileri ve gezegenleri göstermek adına yörüngeye yerleştirildi. Böylece dünyada bulanık gördüğümüz görüntüleri artık uzaydan çekilmiş bir uzay teleskobuyla rahatlıkla görebilecektik. Hubble Uzay Teleskobuna geçmeden önce biraz geriye gitmekte ve konunun önemini anlamakta fayda var.
İnsanlığın ilk anlarından beri insanoğlu gökyüzüne ayrı bir bağ kurmuş, yıldızları ve gezegenleri izleyerek kendisine sürekli bir anlam çıkarmaya çalışmıştır. Kimi zaman bazı yıldızları birleştirerek yıldızlara doğada gördüğü hayvan isimlerini vermiştir. Kimi zaman ise gökyüzüne bakıp ne kadar küçük olduğunu, evrende başka insanlar var mıdır gibi sorulara yanıt aramıştır. Tüm bu varsayımlar antik çağlardan beri günümüze gelmekte olan düşüncelerden sadece birkaç tanesi.
Evreni izlemek çıplak gözle bir yere kadardır ve gözümüzle gördüğümüz verilere dayanarak bilimsel olarak çalışmalarda bulunmamız pek mümkün değil. Bu yüzden teleskopları inceleyip evreni daha iyi gözlemlemek istedik. Teleskobu elimize alıp gökyüzüne her baktığımızda her zaman yeni ve şok edici gerçeklere tanık olduk. Diğer gezegenleri görmek ve incelemek bize başka gezegenleri de görme heyecanını kattı.
Antik çağlardan beri neredeyse varlıklı ve dünyaya iz bırakmış her medeniyet gökyüzünü inceledi ve bunu tarımı iyileştirmek ve senelik hasadının verimini artırmak uğruna çalışmalar da bulundu. Bazıları ise gökyüzünde gördüklerini yaşadığı zamana uyarlayarak bir takım kehanetlerde bulundu. Zaman ilerledikçe rasathanelerimiz gelişti ve daha çok şey görür olduk.
Osmanlıdaki rasathaneler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Fakat gördüklerimiz bulanık ve pusluydu. Bunun nedeni dünyanın içerisindeki bulunan parçacıklar ve diğer değişkenlerdi. Tam da bu anda 1923 yılında Hermann Oberth, Robert H. Goddard, Konstantin Tsiolkovski ve Lyman Spitzer gibi isimler yörüngeye bir uzay teleskobunun nasıl yerleştirilmesi gerektiği ve bunun getireceği avantajlar hakkında yazılar ve kitaplar yayınlayarak bu konu üzerinde çalışmalara başladı.
Tüm bu gelişmelerin ardından aynı yıl HUB(Hubble Uzay Teleskobu) fikri ortaya çıktı ve üzerinde tartışılmaya başlandı. 1970’te, 1983 yılında uzayda çalışmaya hazır bir vaziyette olması planlanırken teknik aksaklıklar ve çeşitli sorunlar ile Hubble Uzay Teleskobu 1990 yılında uzaya fırlatıldı. İsmini Edwin Hubble’dan alan Hubble Uzay Teleskobu 2021 yılına kadar faal olarak hizmet verdi. Uzaydan çok daha rahat bir şekilde evrenin bize fotoğraflarını gönderen Hubble günümüze kadar yüzbinlerce fotoğraf ile bilimi aydınlatmaya devam etti.
1990’da uzaya gönderilmesinin ardından Hubble çok kısa bir süre sonra çalışamaz hale geldi. Bunun nedeni teleskobun aynasının milimlik bir mühendislik hatası ile yanlış takılmış olmasıydı, bu resimleri düzgün çekemeyeceği anlamına geliyordu. Dünya’dan 8 dakika mesafede bulunan Hubble’a hemen bir bakım uçuşu gerçekleştirildi ve tekrar çalışır duruma getirildi.
Enerjisini güneş panelleriyle güneşten karşılayan Hubble bu zamana dek toplamda 5 bakım uçuşuyla onarılmış ve yenilenmiştir. 25 Aralık 2021 yılında yörüngeye fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu çok daha uzaklara hatta evrenin başlangıcının fotoğraflarını çekmek üzere Hubble’ın yerini aldı. Hubble Uzay Teleskobu şuanda çalışmıyor ve yörüngene indirilmiş durumda. James Webb Uzay Teleskobu 2022 yılının Haziran ayında bize çektiği fotoğrafları göndermek üzere hazır bir durumda beklemekte.
James Webb Uzay Teleskobu hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Hubble Uzay Teleskobu bize göremediğimiz pek çok şeyi göstermiştir. Bilime dünyasına katkıları inanılmaz ölçüde büyüktür. Onun sayesinde bizden milyarlarca yıl uzaklıktaki galaksileri gördük ve üzerinde araştırmalar yaparak onları kategorize ettik.
İnsanoğlunun en başından beridir sorduğu “Evren nasıl var oldu?” sorusunu belki de şimdi James Webb Uzay Teleskobu ile cevaplayabiliriz kim bilir. James Webb Uzay Teleskobuna ait gelecekteki gelişmeleri ve çektiği fotoğrafları heyecanla beklemekten başka çaremiz yok gibi görünüyor şuanda.
Hubble Teleskobu Teknik Bilgiler
- Uzunluğu 13,2m, genişliği ise 4,2m.
- Ağırlığı 12 tondur.
- Ayna çapı 2.4m.
- Güneş panellerinin boyutu 7.62m.
- Dünyamızdan 559km uzaklıkta.
- Saniyede 7.500m hızla yol alır.
- Yörünge periyodunu 97 dakikada tamamlamaktadır.
1990’dan beri;
- +1,2 milyon gözlem
- +120 terabyte arşiv.