İçindekiler
Uluslararası Uzay İstasyonu ve Amacı Nedir?
20 Kasım 1998 yılında Dünya’nın uzay araştırmalarına önde gelen devletleri tarafından ortak bir proje vasıtasıyla uzaya fırlatılan Uluslararası Uzay İstasyonu, uzayda çeşitli deneylerin ve testlerin yapılması adına yörüngeye yerleştiren adeta uzaydaki bir evdir. Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilen astronotların görev süresi 6-8 ay aralığında değişmekte ve her devletten astronotlar ile birlikte çeşitli deneyleri yapmak adına görev yapmaktadır. 5 ayrı devletten oluşan Dünya’nın uzaydaki en büyük uydusu olan Uluslararası Uzay İstasyonuna başta ABD, Japonya, Kanada, Rusya ve Avrupa Uzay ajansı gibi devletlerin maddi birleşimiyle böyle bir proje gerçekleştirilebilmiştir.
Bu birleşmenin ortak noktası her ne kadar maddi olsa da insanların kendi içlerinde çatışmayı bırakıp birlikte çok güzel projelere imza atınca ortaya güzel ve yararlı işlerinde çıkacağını bizlere tekrar göstermiştir.
İstasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılarak dünyadan neredeyse 500km uzaktaki yörüngeye oturtularak, sonraki yıllarda her devletin kendi modülünü tasarlayıp istasyona eklenmesi ile tam olarak bir İstasyona bürünmüştür. 11 kişinin aynı anda görev aldığı istasyon kendi ihtiyaçlarını yemek harici karşılayabilir durumdadır. İstasyonun görev süresinin 2020 yılında bitirmek isteyen ABD devleti, çeşitli onarım ve maddi desteği artırarak görev süresini 2024 yılına taşımıştır. Projeye katkı sağlayan diğer devletler projenin 2024 yılından sonra da resmi olmasa da uzatılması konusunda hem fikir olsa da bu projenin sürdürülebilir olması epey pahalı olduğu için bu konuya ABD hükümeti tarafından pek sıcak bakılmıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonun Amacı Nedir?
İstasyonun temel amacı ay ve mars görevleri için ulaşım ve bakım açısından bir ara üst olarak görev görmesi ve işlemleri kolaylaştırması temel amacıdır. Çeşitli yıllarda İstasyona entegre edilen diğer modüller ile İstasyonun içerisinde yerçekimsiz ortamda insan hücrelerin nasıl tepki göstereceği ve büyüyeceğini test etmek gibi diğer amaçlarda barındırmaktadır. Bu deneyler bize uzayda yaşamın nasıl olacağını gösterebilir ve belki bir gün bizde bilim kurgu filmlerindeki gibi galaksiler arası yolculuklar veya farklı gezegenlerde bir yaşam alanı kurmak gibi hayallerimizi gerçekleştirebiliriz.
Buna örnek olarak Dünyanın yörüngesinde bulunan Hubble Uzay Teleskobu ve yeni fırlatılan ve görevine henüz başlamamış bir diğer uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobunda çıkacak herhangi bir arızada Uluslararası Uzay İstasyonun bir ara üs görevi görerek teleskopların bakımında önemli faktörlerden birisi olacaktır.
Günümüzde dahi işlevselliğini yitirmeyen Hubble Uzay Teleskobu Hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Uzaya yeni fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Uzay İstasyonun her ne kadar uzayda bulunsa da Dünya’nın çekim kuvvetinden etkilenmektedir. Buna mikro yer çekimi deniyor. Bilim adamları mikro yer çekiminde insan hücrelerin nasıl tepki vereceğini anlamak için oldukça büyük bir çaba sarf ediyor.
Tabi İstasyonun amaçları sadece bunlar değil, pek çok farklı amaca da aynı zamanda hizmet ediyor. Uzaya gönderilecek araçların ve diğer aletlerin burada nasıl çalışılacağı gözlemleniyor ve herhangi bir hata durumda tekrar onarılarak kullanıma alınıyor. İstasyon tam olarak bir laboratuvar merkezine göre ayarlandığı için mürettebat burada meteoroloji, fizyoloji, fizik, kimya ve biyoloji gibi alanlarda pek çok test ve deney gerçekleştiriyor.
2018 Yılındaki Durumu
2018 yılında eve dönmeden önce uluslararası uzay istasyonunda 197 gün geçiren Oleg Artemyev, Andrew Feustel ve Ricky Arnold yörüngede yaptıkları bir veda uçuşunun ardından anı olarak böyle bir fotoğraf çekti. Şimdiye kadar yörüngemizde bu denli büyük bir uydu olmamıştı.
Uluslararası Uzay Sisteminin Ekosistemi
Kendi elektriğini güneş panelleri sayesinde güneşten elde ediyor. Elde ettiği enerji tüm istasyonu kontrollü bir şekilde işletmeye yetiyor. Sadece yiyecek konusunda biraz yardım alıyor. Su gibi temel ihtiyaçları mühendislik harikası tuvaletler ile insan idrarını, içilebilir bir suya dönüştürüyor.
Teknik Bilgiler;
- Dünyamızdan neredeyse 500km yükseklikte.
- Saatte 28.000km hızla hareket ediyor.
- Uzunluğu 72,8m.
- Genişliği 109m.
- Yörüngeyi 93 dakikada tamamlıyor.
- Bir günde toplamda 93 kez dünyanın etrafında dönüyor.
- Kapasitesi toplamda 11 kişi.